Kirjaudu sisään
headerpicture

Sukuseuran historiaa

Rakennusmestari Mauno Vilhelm Valtonen aloitti oman sukunsa tutkimisen 1900-luvun lopulla. Mynämäen, Mietoisten ja Laitilan kirkkoherranvirastojen avustuksella hän keräsi suuren aineiston omista esivanhemmistaan ja heidän jälkeläisistään. Selvityksissä paljastui, että suku on pääasiallisesti asunut näillä paikkakunnilla jo vuosisatoja. Tietojen karttuessa tiedonhakua oli pakko laajentaa muuallekin Suomeen - kaikki jälkeläiset eivät sentään ole jääneet näille kotinurkille. Myöhemmin Mauno sai selvityksiinsä apua muiltakin sukututkimuksesta kiinnostuneilta sukulaisilta tai sukua lähellä olevilta henkilöiltä.

Ihmisten kiinnostus sukututkimukseen alkoi yleisestikin kasvaa 1980-luvulle tultaesssa. Useissa eri kansalaisopistoissa ja muissakin paikoissa järjestettiin asiasta kiinnostuneille sukututkimuskursseja jopa useita vuosittain. Myös sukulaisten kiinnostus Maunon sukuselvitystyön tuloksiin kasvoi ja hän alkoi puuhaamaan sukulaisten kokoontumista yhteiseen tilaisuuteen ja mahdollisen sukuseuran perustamista. Sukua kokoontuikin melkoinen joukko kauniina heinäkuisena päivänä 23.7.1994 Veijo ja Anneli Valtosen kotiin Nummenmäen tilalle Laitilan Soukaisten kylässä. Samalla kertaa pidettiin yhdistyksen eli Grundsten-Valtonen Sukuseuran perustava kokous, jonka puheenjohtajaksi valittiin oikeutetusti Mauno Valtonen. Yhdistys rekisteröitiin virallisesti yhdistysrekisteriin 13.11.1995 (rek.no 164.778).

Jo perustavassa kokouksessa sovittiin, että vastaavanlaisia tapaamisia, jotka samalla toimisivat myös yhdistyksen virallisina vuosikokouksina, järjestetään vastaisuudessa joka kolmas vuosi. Näin sitten meneteltiinkin. Ensimmäinen vuosikokous vuonna 1997 pidettiin silloin vielä toiminnassa olleen Mynämotellin ravintolatiloissa Mynämäellä. Paikka sijaitsee vajaan kilometrin päässä Kivikylän ja Luhdan liittymästä Laitilan suuntaan valtatie 8 varrella.

Seuraavat kaksi vuosikokousta vuosina 2000 ja 2003 vietettiin Mynämäessä Laurin koululla. Vähän ennen seuraavaa sukukokousta seuramme perustajajäsen ja pitkäaikainen puheenjohtaja Mauno Valtonen kuoli kesäkuussa 2006. Myöhemmin samana vuonna kokonnuimme jälleen yhteen virallisen vuosikokouksen merkeissä. Täällä uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Simo Valtonen, joka on sukuaan Maunon veljenpoika. Hänen johdossaan yhdistys toimii vielä tänäänkin. Kävimme myös Maunon haudalla viettämässä hiljaisen hetken hänen muistolleen.

Vuonna 2009 vuosikokous järjestettiin Kilan rälssitilalla Mynämäessä. Pitopäivällinen syötiin ja virallinen osuus pidettiin kokoussaliksi muutetussa entisessä navetassa. Seuraavalla kerralla kokoonnuimme vuonna 2012 Tuorlan kartanossa, jossa toimii nykyään maatalous- ja puutarha-alan Ammattiopisto Livia ja Turun Yliopiston observatorio ja planetaario. Saimme päivän aikana tutustua myös näihin viimemainittuihin kohteisiin.

Viimeisin sukukokous vuoona 2015 pidettiin Mynämäen Laajoen kylässä Loma- ja hoitokoti Laihon tiloissa, joka oli toisen kerran pidetyn kotiseutukierroksen tämänkertainen välipysäkki.

Vuosina 2005 ja 2015 tarjottiin sukuseuran jäsenille myös kotiseutukierros, jonka reitti kulki suvun esivanhempien vanhojen asuinpaikkojen kautta. Ensimmäisen kotiseutukierroksen oppaina toimivat Hertta Käiväräinen ja allekirjoittanut Mikko Laihonen. Ensimmäisellä kotiseutukierroksella Hertta kertoi matkan aikana yleistä paikallishistoriaa ja muita juttuja hyvällä paikallistuntemuksellaan ja Mikko esitteli reitin varrella olevia taloja ja miten ne liittyvät sukuumme. Toiselle kotiseutukierrokselle Hertta ei enää päässyt mukaan menehdyttyään vähän aiemmin sairauden murtamana.

Maunon aloittamaa tutkimustyötä on jatkanut mm. allekirjoittanut.

 

Mikko Laihonen .

 

Mauno Valtonen

Mauno Vilhelm Valtonen

Sukuseuramme perustaja ja ensimmäinen puheenjohtaja, rakennusmestari Mauno Vilhelm Valtonen oli syntynyt Mynämäessä 22.5.1938. Hän valmistui rakennusteknikoksi Turussa 1959, jonka jälkeen hän työskenteli Turun tiepiirissä nuorempana rakennusmestarina eri työkohteissa ja suunnittelutehtävissä vuoteen 1961. Tämän jälkeen hän siirtyi vastaavaksi mestariksi Merikarvian sataman rakennustyömaalle. Vuonna 1963 hän muutti Laitilaan ja toimi siellä aina eläkkeelle jäämiseensä saakka vuoteen 1989 Laitilan kunnan rakennustoimiston kunnallisteknisen jaoston päällikkönä, maanrakennusmestarina. Vuonna 1998 hän muutti takaisin Mynämäkeen. Hän kuoli kesäkuussa 2006 sairauden murtamana.

Mauno oli innokas sukututkija ja hänen yli kahdenkymmenen vuoden aikana tekemänsä tutkimustyö on ollut merkittävän laaja kattaen useita sukuhaaroja. Tämän työn innoittamana hän alkoi puuhata sukuseuramme perustamista, joka sitten vuonna 1994 pidetyllä kokouksella perustettiinkin. Seuran toiminnan aikana hän ehti myös koota ja julkaista kaksi sukuamme käsittelevää kirjaa. Ensimmäinen kirja nimeltään "Grundstenin suku" ilmestyi vuonna 2001 ja toinen teos nimeltään "Seppä - Frimanin suku" ilmestyi vuonna 2003.